NYHEDSBREV

Jeg havde en Farm i Afrika. Foredrag med Blixen-forskeren Benedikte F. Rostbøll kl. 17. UDSOLGT

Det er en tilsnigelse, når den berømte, danske forfatter, Karen Blixen, skriver om sin Farm i Afrika. Hun ejede nemlig ikke sin elskede kaffefarm, hun bestyrede den kun. Karen Blixens onkel, forretningsmanden Aage Westenholz, spillede en afgørende rolle i Karen Blixens liv i Afrika, for det var hovedsageligt ham, der i sin egenskab af formand for aktieselskabet The Karen Coffee Co. Ltd. finasierede kaffefarmen.

 

I de sytten år, hvor Karen Blixen var i Afrika, førte hun en omfattende korrespondance med sin onkel. Denne brevveksling er for første gang blevet tilgængelig for offentligheden i den nyligt udkomne bog Karen Blixens afrikanske farm. En brevsamling 1913-31, 2018, udgivet af Blixen-forskeren Benedikte F. Rostbøll på forlaget Gyldendal.

 

Brevene fortæller om relationen mellem niece og onkel og om deres samarbejde om Farmen, men igennem de mange tal og regnskaber opstår der en sand dramatisk historie, der ligger som en vældig tekst under den berømteste af alle Karen Blixens sætninger: “Jeg havde en farm i Afrika”. Historien indeholder alle tænkelige dramatiske ingredienser af svigt og bedrag (Karen Blixens ægteskab med Bror Blixen), umådeholden luksus og ikke mindst Aage Westenholz’ langmodige og generøse adfærd over for sin niece, selv da det ser mest sort ud, hvor Karen Blixen bliver direktør for Farmen i 1921. Og helt frem til den sørgelige finale i 1931, hvor Farmen går fallit.

 

Hør den utrolige historie

Det er denne utrolige historie Benedikte F. Rostbøll folder ud i sit foredrag på Øregaard Museum. Her kan du høre om kaffefarmens baggrundshistorie på grundlag af de hidtil ukendte breve, som også giver indblik i en lang række helt nye aspekter af Karen Blixens liv i Afrika: Det omskiftelige ægteskab med den charmerende Bror Blixen, lillebroren Thomas Dinesens indsats under sit ophold på Farmen, Karen Blixens kærlighed til Farmen og hendes overtalelsesevner i forhold til at bevare den for enhver pris, og endelig en samtidsbeskrivelse af Karen Blixens liv på Farmen i form af en Rejsedagbog affattet af Aage Westenholz under hans ophold på Farmen i 1921.

 

Undervejs i foredraget præsenteres helt nyt fotomateriale og eksempler på nye dokumenter og håndskrevne breve – bl.a. Karen Blixens allersidste brev fra Afrika.