NYHEDSBREV

Særomvisning v/ museumsinspektør Jesper Kloster kl. 17. UDSKUDT ny dato følger

En surrealistisk pioner 

Vilhelm Bjerke Petersen (1909-1957) var en væsentlig skikkelse i dansk modernisme og en pioner i dansk og svensk surrealisme. I samtiden gjorde han sig bemærket med en stærk koloristisk sans og et særligt billedsprog, som han udfoldede i en stor og alsidig produktion af værker. Her behandlede han på forskellig vis de komplekse forbindelser mellem menneske og verden, mellem mand og kvinde og gav sine egne bud på livets og æstetikkens elementære regler.

For Bjerke Petersen bliver kunst et livssyn. I sine tidlige år er han elev af William Scharff (1886-1959) og Harald Giersing (1881-1927) og skaber et farvestærkt figurmaleri, inden han som 21-årig indskriver sig på Bauhaus-skolen i Tyskland. Her bliver han undervist af både Wassily Kandinsky (1866-1944) og Paul Klee (1879-1940), og det bliver afgørende for hans kunstneriske praksis. Det, han især hæfter sig ved i undervisningen, er deres evne til at hæve sig over personlige moralske og sentimentale vurderinger af, om noget er smukt eller ej, for i stedet at arbejde dedikeret med motivets iboende, formelle elementer og strukturer.

På baggrund af sine notater og skitser fra Bauhaus-tiden, begynder han således fra 1930’erne at arbejde med surrealistiske abstraktioner, hvor det æstetiske afsæt i punktet, linjen og fladen forenes med symbolsk betydning. På lærredet bliver det til fortællinger skabt af fragmenterede figurationer. Alle Bjerke Petersens værker har det tilfælles, at motiverne udtrykker en indre værdi, hvor alt udtrykkes i et system af tænkte symboler og tegn.

Tid: Torsdag d. 4. marts kl. 17-18.30

Sted: Øregaard Museum, Ørehøj Allé 2, 2900 Hellerup

Pris: 100 kr. for særomvisning inkl. entré.

Tilmelding nødvendig på oremus@gentofte.dk