NYHEDSBREV

Et skønt virke – Mogens Ballins værksted

Jeg vil lave Brugsgenstande – af smuk Form, udført i Bronze, Tin, poleret Kobber og andre billige Materialer; det er min Agt at lave Ting, som selv den allermindste Pung kan betale, Folkekunst – og ikke raffineret Kunst for rige Parvenuer.

– Mogens Ballin, 1899 

I år 1900 etablerede kustneren Mogens Ballin (1871–1914) et værksted for metalarbejder i København. Værkstedet blev stil- og banebrydende for dansk kunsthåndværk og design med sin produktion af brugsgenstande i prisbillige metaller som tin, messing og bronze foruden det ædle metal sølv. Lamper, smykker og meget mere blev udført i jugendstil efter Ballins- og andre kunstneres design. I de første år var billedhugger Siegfried Wagner kunstnerisk leder af værkstedet. Også medarbejdere som Just Andersen og Georg Jensen fik via deres tid på værkstedet uvurderlig inspiration til deres senere virke.

Udstillingen viser et bredt udvalg af værkstedets arbejde med den dekorative kunst. Der vil desuden være skitser og malerier udført af de kunstnere, der leverede forlæg til metalarbejderne – navne som Gudmund Hentze, Ludvig Find, Johan Rohde samt maleren J.F. Willumsen, der stod for designet af en enkelt vase.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Vejen Kunstmuseum som en bearbejdet udgave af deres udstilling fra 2010.