Udsnit. P.F., "Mågerne fodres", 1908. Foto: OH

om samlingen

Øregaard Museums samling rummer 200 års dansk kunst fra 1750-1950 samt møbler, sølv og porcelæn fra tiden omkring 1800, hvor huset blev opført. Det særlige er, at det hele har forbindelse til museets område nord for hovedstaden - måske boede kunstneren her, fandt sine motiver her eller tilhørte en kreds af kunstnere med virke i denne del af Danmark.

Indholdsfortegnelse

samlingens historie 

Både ukendte, men også kendte, danske kunstnere som Jens Juel, C.W. Eckersberg, J.Th. Lundbye, Paul Fischer og Olaf Rude er repræsenteret i samlingen.

En stor del af samlingen skyldes ægteparret Julie og Jacob Hegel. Jacob Hegel (1851-1918) var direktør for Gyldendals Forlag og en ivrig kunstsamler, og efter hans død donerede hustruen, Julie, en stor del af deres værker til Gentofte Kommune, der placerede samlingen på Øregaard i 1921. Den Hegelske Samling belyser forholdet mellem Danmarks hovedstad og det landelige Nordsjælland og viser de markante forandringer, der er sket siden 1700-tallet.  

Siden har museet selv udbygget sin faste samling, så den i dag også dækker kunstnere med tilknytning til museets del af Danmark – måske boede kunstneren her, fandt sine motiver her eller tilhørte en kreds af kunstnere med virke i området. 

Værker fra den faste samling vises sædvanligvis i sommerperioden. I 2021 – i forbindelse med museets 100 års jubilæum – var hele huset viet en præsentation af værker fra samlingen, inklusiv de seneste 15 års markante nyerhvervelser. 

Et af museets ansvarsområder er forskning og formidling med afsæt i samlingen.

J.L. Jensen, "Opstilling med blomster", ca. 1838. Olie på lærred. Erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet Foto: BRK
Johan Rohde, "Uden titel". Kande af hammerslået sterlingsølv, efter 1945. Jubilæumsgave fra Øregaard Museums Venner, 2021. Foto: BRK
Jais Nielsen, "Dreng med guldfisk", 1915. Olie på lærred. Erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Foto: OH

MØBLER og kunsthåndværk 

Øregaard Museums samling af møbler og kunsthåndværk er koncentreret om årtierne omkring 1800 og knytter sig dermed til den tid, hvor landstedet Øregaard blev opført. Møblerne er fortrinsvis danske arbejder, som er udført af periodens bedste møbelsnedkere bl.a. J.C Lillie og Nikolai Abildgaard. Sølvarbejderne er skabt af københavnske mestre og porcelænet er fra Den kongelige Porcelainsfabrik, der blev grundlagt i 1775. 

Derudover rummer samlingen design og kunstnerkeramik af navne som Johan Rohde, Mogens Ballin og Jais Nielsen, som alle havde en særlig tilknytning til museets lokalområde. 

Udsnit. Olaf Rude, "Forårsdag ved Peblinge Sø", ca. 1911. Olie på lærred. Foto: OH