• ca. 1800
  • Silke med broderi i chenillegarn
  • Diam. ca. 24 cm
  • Tekstil
  • 1800

Reticule, ca. 1800

Hvad skal man stille op, hvis man ikke har nogen lommer? Dét må flere kvinder i slutningen af 1700-tallet havde spurgt sig selv. Særligt i årene 1795-1820 bliver det nemlig moderne at have en såkaldt reticule – en lille pose med snørelukning, som kvinderne kan bære i hånden eller over armen, når de skal ud på visit. 

Tidligere havde det været almindeligt med lommer i skørterne eller løslommer bundet om livet, hvor kvinderne kunne opbevare deres mest nødvendige genstande. Men det ændrer sig i begyndelsen af 1800-tallet, hvor moden foreskriver slanke empirekjoler i løst og let stof. Her er der ikke plads til at stoppe lommer med sy-grej eller de små brevtasker, kaldet portefeuiller, til opbevaring af pengesedler, vigtige dokumenter eller breve. 

Betegnelsen reticule stammer, via fransk, fra det latinske ord for net. Da posetasken første gang dukker op som accessorie blandt datidens kvinder, er den netop lavet af et fint net. Som årene går, bliver taskerne stadig mere forskellige og raffineret udført i kunstfærdige former i fine stoffer som fløjl, silke og satin dekoreret med farverigt broderi med chenille og perler. Ofte laver en kvinde sin egen reticule. 

Selvom kjolemoden senere i 1800-tallet igen foreskriver lommer, fortsætter kvinderne med at bære en lille taske som tilbehør. I dag er dametasker en stor del af modeindustrien. JSBK