Tilbage til udstillinger

Herfra (h)vor verden går

9. oktober 2021 - 20. marts 2022

J.L. Jensen, Opstilling med blomster, ca. 1838. Olie på lærred. Erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

I 2021 var det 100 år siden landstedet Øregaard for første gang slog dørene op som museum. Det blev fejret med en udstilling, der viste det bedste fra samlingen, som den ser ud i dag. Her kunne man opleve billedkunst og kunsthåndværk fra perioden 1750-1950 med både kendte og ukendte navne. Fælles for dem er, at de havde en tilknytning til Øregaards område nord for hovedstaden. Måske boede kunstneren her, fandt sine motiver her, arbejdede her eller var en del af en kreds af kunstnere med rødder i området.

Man kunne møde I.L. Jensens fantastiske blomsterbilleder og nærstuder fra naturen af nogle af hans efterfølgere, bl.a. Emma Thomsen. Den folkekære maler, Paul Fischer, der boede i Hellerup, var selvfølgelig også repræsenteret med sine skildringer af bylivet i København. Vi kom også op langs Øresundskysten med guldaldermaleren Vilhelm Petersen og rundede bl.a. Hornbæk og udsigter til Kattegat med værker af L.A. Ring. Vi fulgte også kunstnerne, når de rejste ud i verden. Som når Lorenz Frølich tog til Italien og udførte et dragende figurstudie af en italienerinde med rødt skørt, eller når Christian Zacho tog til Frankrig og malede i Fontainbleauskoven, hvor de store franske malere også kom.

Således har kunstnere og kunsthåndværkere igennem århundreder orienteret sig i kunstens verden på tværs af landegrænser. Det gjaldt også de kunstnere, der skabte fornyelse i begyndelsen af det 20. århundrede: Mogens Ballin, Astrid Holm og Ebba Carstensen såvel som deres samtidige kunstnerkolleger Jais Nielsen og Svend Johansen.

Jubilæumsudstillingen handlede kort sagt om dansk kunst fra 1750-1950 og viste, at den er blevet til i en udveksling med en verden, der er meget større end det sted, hvor den blev skabt. Det gælder også selve museumsbygningen, der er tegnet af en fransk arkitekt og bygget for indtægter fra den oversøiske handel med de vestindiske øer.

På den måde er Øregaard og museets samling et sindbillede på, at hverken kunsten eller det lokale er en ø. Det sted, vi hver især kalder hjemme, står altid i forbindelse med noget, der er større.

Become a member
  • Dato: 9. oktober 2021 - 20. marts 2022
  • Omfang:Stueetagen og 1 etage