Go to all Exhibitions

Juel, Fischer, Weie og dansk sølv i dag

7. februar 2020 - 30. august 2020

L.A. Ring (1854-1933), Strandbillede fra Hornbæk, 1889. Olie på lærred, 45 x 73 cm. Øregaard Museum

Henover sommeren 2020 kunne man i stueetagen opleve Juel, Fischer, Weie – highlights fra museets samling sammen med Dansk sølv i dag – en nøje udvalgt præsentation af sølvarbejder skabt af 13 nulevende sølv- og smykkekunstnere.

Fra museets samling af dansk kunst fra 1750-1950 kunne man møde værker af bl.a. Jens Juel, C.W. Eckersberg, I.L. Jensen, Johan Th. Lundbye, Paul Fischer, Olaf Rude, Edvard Weie og Jais Nielsen. Motiverne afspejler natur- og menneskeopfattelser og stilhistoriske nybrud fra romantikken til modernismen – og de er alle skabt af kunstnere, som boede eller arbejdede i Øregaards område nord for hovedstaden. Sommerens præsentation rummede også en nyerhvervelse, nemlig L.A. Rings maleri Strandbillede fra Hornbæk fra 1889.

Dansk sølv i dag

Omgivet af malerierne fra samlingen præsenteredes en fokusudstilling med sølvsmykker og korpussølv af 13 nulevende sølv- og guldsmede, der er førerende på feltet i dag. Denne udstilling viste, hvordan danske sølvarbejder stadig udfoldes med højt kunstnerisk ambitionsniveau, et rigt varieret formsprog og en suveræn beherskelse af teknikker.

Med formidable evner til at forarbejde og formgive demonstrerede alle de medvirkende evnen til at arbejde på sølvets præmisser. De har alle en klar bevidsthed om sølvet som historisk materiale, som brugsgenstand og som æstetisk udsagn. Med hver sin kunstneriske vision forener de teknik og formgivning i hhv. smykkekunsten — med ringe, armbånd, halskæder, brocher og korpusarbejder — med kander, service, fade og skåle. Disse genstande er en slags grundformer gjort i sølv, der kan ses i forlængelse af en lang og stærk tradition inden for dansk sølvarbejde.

De 13 deltagende kunstnere var:

Nicolai Appel
Claus Bjerring
Gitte Bjørn
Ane Christensen
Michala Eken
Kasia Gasparski
Else Nicolai Hansen
Eva Dora Lamm
Lone Løvschal
Ulrike Ramin
Marie Rimmen
Allan Scharff
James Stoklund

Become a member
  • Date: 7. februar 2020 - 30. august 2020
  • Location:Stueetagen