Back to Exhibitions

Mareridt og lyse nætter. Natten i dansk kunst

12. september 2024 - 16. februar 2025

Jens Juel, Et måneskinsstykke. Overfarten over Lillebælt ved Snoghøj, 1787. SMK

Når natten falder på, bliver verden en anden. Blomster lukker sig, fugle bliver tavse og mennesker lægger sig til at sove. Lyset viger, og alt bliver stille. Og dog. For imens er der andre, som våger, jager, arbejder eller morer sig. Døgnets mørke timer er som et kammer, der fremkalder sine egne billeder. Af hverdagens ritualer, af drømme og af mareridt. Af alt det, der ikke tåler dagens lys. Det er emnet for Øregaard Museums store udstilling Mareridt og lyse nætter. Natten i dansk kunst, som vises fra 12. september 2024 til 16. februar 2025.

Natten har altid optaget og fascineret den menneskelige fantasi og har til alle tider sat aftryk både i folklore, litteratur og kunst. Emnet har i nyere tid fået en del opmærksomhed, når det gælder den kulturhistoriske side af emnet.

Af uransagelige årsager har natten dog aldrig været genstand for en kunsthistoriske undersøgelse bortset fra enkelte tematiske nedslag som ’månen’ og ’astronomi’. Udstillingen på Øregaard vil derfor være den første, der tager et blik på natten som begreb og motiv set igennem danske kunstnere fra det sene 1700-tal frem til modernismen i det 20. århundrede.

Udstillingen vil med kronologiske nedslag udforske den danske kunsthistories forhold til natten, og hvordan danske kunstnere igennem tiden har arbejdet med forskellige temaer og idéer relateret til emnet. Udstillingen vil således forsøge at afklare, hvad der sker i billedkunsten, og hvordan kunsten ændrer sig i takt med, at romantikkens metafysiske og æteriske verdensbillede viger for en mere rationel og videnskabelig analytisk tænkning. Sideløbende vil udstillingen også undersøge i hvor høj grad tidens divergerende kunstsyn har sat sig spor i værkerne.

Udstillingens værker vil blive suppleret med referencer og genstande fra litteraturens, poesiens og musikkens verden, hvor forfattere og musikere ligeledes har fundet inspiration i nattens mulm og mørke.

Become a member Order Ticket
  • Date: 12. september 2024 - 16. februar 2025
  • Location:Stueetagen og 1. etage