Til alle udstillinger

Et skønt virke – Mogens Ballins værksted

27. juli 2011 - 30. december 2011

Mogens Ballin, Haarnaal med Stene, u.å.. Sølv med grøn agat og koraller. Stemplet MB/BALLIN. Privateje.

Jeg vil lave Brugsgenstande – af smuk Form, udført i Bronze, Tin, poleret Kobber og andre billige Materialer; det er min Agt at lave Ting, som selv den allermindste Pung kan betale, Folkekunst – og ikke raffineret Kunst for rige Parvenuer.

Mogens Ballin, 1899

Øregaard Museum slog i 2011 dørene op for en stor udstilling om Mogens Ballins Værksted, der blev stil- og banebrydende for dansk kunsthåndværk og design. Omkring år 1900 var værkstedet et kreativt kraftcenter, og Ballin forstod at tiltrække talentfulde kunstnere som Siegfried Wagner, H.P. Hertz, Georg Jensen og Just Andersen. De skabte et væld af genstande i en forenklet ornamental stil, der fik plads i tusindvis af danske hjem. Med mere end 100 smykker og brugsgenstande i sølv og andre metaller, stillede Øregaard Museum skarpt på skønvirkestilens indtog i Danmark.

Internationale strømninger

Mogens Ballin (1871 – 1914) var som maler og kunsthåndværker en central figur i dansk kunstliv i 1890’erne. Han fik sin uddannelse på private malerskoler og foretog allerede fra ungdomsårene ofte rejser til Frankrig og Italien. Via sin kontakt til maleren Paul Gauguin og kunstnergruppen Les Nabis i Frankrig var han med til at bringe de internationale strømninger i form af symbolismen til Danmark.

I år 1900 etablerede Ballin et værksted for metalarbejder i Hellerup. Værkstedet havde til huse i Tuborg Havn og producerede brugsgenstande i prisbillige metaller som tin, messing og bronze foruden sølv. Smykker, lamper, vaser, æsker med videre blev udført i dekorativ stil efter Ballins og de andre kunstneres design. For alle kunstnerne gjaldt det, at deres tid på værkstedet gav uvurderlig inspiration til deres senere virke. I 1908 blev værkstedet overtaget af sølvsmeden H.P. Hertz, som videreførte det under navnet Mogens Ballins Efterfølger.

En ny stil

Værkstedet arbejdede med et forenklet formsprog, der blandt andet hentede sit billedsprog fra samtidens store interesse for flora og fauna. I Danmark kaldes stilretningen skønvirke og har en parallel i den franske art nouveau, den tyske jugendstil og den britiske Arts and Crafts bevægelse. Skønvirke-perioden blev forholdsvis kort, men satte sig dybe spor indenfor dansk kunsthåndværk og kunstindustri.

På udstillingen

Udstillingen viste et bredt udvalg af værkstedets arbejde med den dekorative kunst primært i sølv og tin skabt efter forlæg af Mogens Ballin og kunstnere som Siegfried Wagner, H.P. Hertz, Georg Jensen, Just Andersen, Gudmund Hentze og Ludvig Find. Man kunne også opleve et lille, eksklusivt udvalg af de malerier, Mogens Ballin skabte i Bretagne i 1891-92. 

Udstillingen blev til i samarbejde med Vejen Kunstmuseum som en bearbejdet udgave af deres udstilling fra 2010.

Become a member
  • Dato: 27. juli 2011 - 30. december 2011
  • Omfang:1. og 2. etage
  • Samarbejdspartner:Vejen Kunstmuseum