Til alle udstillinger

På sporet af det skiønne – Fra København til Dansk Vestindien

7. oktober 2010 - 30. januar 2011

C. W. Eckersberg, Djævlekløften i Liselunds have på Møn, 1809. Olie på lærred. 54,7cm x 41,3 cm. 
Statens Museum for Kunst

Umådelige rigdomme, sukkerplantager, slavehandel, udsøgt kunst, krig, statsbankerot og rejser til eksotiske himmelstrøg.

Udstillingen markerer genåbningen af Øregaard Museum efter en gennemgribende renovering, hvor det smukke fredede landsted fra 1806 har fået genskabt nyklassicismens enkle herlighed. Udsøgte værker af Jens Juel og C.W. Eckersberg og genstande fra tiden er samlet og formidler fortællingen om tiden, kunsten og kulturen, som landstedet Øregaard var en del af – en historie fra fortiden, som har en slående aktualitet. Øregaards bygherre, storkøbmanden og plantageejeren Johannes Søbøtker (1777-1854), tilhørte den københavnske købmandstands absolutte top. Med slægtens plantager i Dansk Vestindien og egen rederivirksomhed var grundlaget skabt for en levevis, der hørte sig til hos borgerskabets elite. Udstillingen præsenterer historien om Søbøtker og hans slægt som en del af den store fortælling om et af danmarkshistoriens mest farverige kapitler: Overgangen fra den florissante tid til guldalder-epokens kriseår.

I denne historie fra kanten af kaos kommer museumsgæsten på en rejse fra datidens København til Sjællands naturskønne omgivelser og helt til det fjerne Dansk Vestindien. Udstillingen går tæt på datidens politiske og økonomiske udvikling og på den æstetik, der prægede periodens kunst og natursyn. Kunstnere som Jens Juel og C.W. Eckersberg er rigt repræsenteret, og med landstedet Øregaard og den omgivende park som autentisk ramme former udstillingen sig som et portræt af en brydningstid, dens virkelighed, idealer og drømme, der satte sig dybe aftryk for eftertiden.

SAMTIDSKUNSTENS BLIK

I forbindelse med udstillingen har den unge danske kunstner Søren Lose skabt en fotografisk værksuite og et videoværk, hvor fortid og nutid bindes sammen. Forskydning af tid og betydningen af steder er væsentlige elementer i Loses arbejde, og på to rejser til Sankt Croix i det tidligere Dansk Vestindien har han undersøge stedets ånd og tabuerne omkring Danmarks tidligere koloni, der i dag kan fremstå som et fjernt sted uden relation til vores samtid. 

Become a member
  • Dato: 7. oktober 2010 - 30. januar 2011
  • Omfang:1. og 2. etage