Tilbage til udstillinger

Svend Hammershøi – En kunstner og hans tid

4. april 2008 - 29. juni 2008

Svend Hammershøi, Landskab, 1901. Olie på lærred, 118 x 144 cm. Skovgaard Museet.

Vilhelm Hammershøi yngre bror, Svend Hammershøi (1873-1948), var en af sin tids mest interessante malere og keramikere. Med over 100 værker gav udstillingen et enestående indblik i hans alsidige og enestående livsværk.​

DET SJÆLELIGE GENNEMBRUD

Brødre Vilhelm og Svend havde en del ligheder som malere, og de står i dag som to af de væsentligste repræsentanter for det, der er blevet kaldt Det sjælelige Gennembrud i dansk kunst og kultur. Men de havde forskellige måder at lade det komme til udtryk: Hvor Vilhelm skildrede tomme og tyste stuer, arbejdede Svend oftest med eksteriører. Især var han fascineret af træer og historisk arkitektur og stemte sin palet i mørkere og mere gyldne farvetoner. Han var draget af det storladne, og der hviler over mange af hans værker både en dunkel mystik og en formmæssig, næsten grafisk, klarhed.

ET LIV MED FORMGIVNING

For Svend Hammershøi kom tegning og maleri dog ikke til at stå alene. Formgivning blev en livslang passion, der kom til udtryk i et væld af keramik og pragtfulde sølvarbejder. Vennen Thorvald Bindesbøll blev en stor inspirationskilde for keramikken og Herman A. Kählers keramiske virksomhed i Næstved en nær samarbejdspartner. Sølvværkerne blev skabt i tæt samarbejde med guldsmeden Holger Kyster i Kolding. Det var sølvarbejde af så høj kvalitet, at de i 1925 modtog en guldmedalje på Verdensudstillingen i Paris for en stor sølvkrukke. Ligesom i maleriet tog Svend Hammershøi i sit kunsthåndværk enten afsæt i naturen og dens organiske former eller i mere stramme og arkitektoniske linieforløb. Værkerne blev udført i talrige variationer med glasureksperimenter og udsøgte detaljer.

GLEMTE VÆRKER FREM I LYSET

Det hele kunne ses på Øregaard Museums store udstilling i 2008. De udstillede værker – tegninger, malerier, keramik og sølvarbejder – var generøst udlånt af museer og private samlere over hele landet. Mange af værkerne havde ikke tidligere været vist offentligt.

KATALOG

Til lejligheden blev der udgivet et rigt illusteret katalog med bidrag af landets førende Hammershøiforskere. Kataloget forhandles i museets butik.

Become a member
  • Dato: 4. april 2008 - 29. juni 2008
  • Omfang:1. og 2. etage