arkitektur

Landstedet Øregaard blev tegnet af den franske arkitekt Joseph-Jacques Rameé (1764-1842), som bragte en elegant, fransk klassicisme til Danmark.

Indholdsfortegnelse

Joseph Jacques Rameé

I 1780 rejste Joseph-Jacques Rameé til Paris, hvor han kom i lære hos en af tidens førende arkitekter F.J. Belanger (1744-1818).

Ramée lod sig også påvirke af tre andre store arkitekter i samtiden, Brogniart, Ledoux og Boullée, som alle repræsenterede den såkaldt franske revolutionsarkitektur.

På grund af den franske revolution var Ramée tvunget til at søge væk fra Frankrig. Han fik opgaver for private velhavere i bl.a. Tyskland, Belgien og USA.

I slutningen af 1700-tallet ankom han til Danmark, hvor han blev arkitekten bag en række private landsteder som Hellerupgaard i Hellerup (1802-03, nedrevet 1954), Frederikslund i Holte (1802-04), ombygningen af Sophienholm i Kongens Lyngby (1802-05), samt Øregaard, nu Øregaard Museum, i Hellerup (1806-08).

Øregaard set fra parksiden, efterår. Foto: OH
Øregaard set fra parksiden, vinter. Foto: OH

FRANSK KLASSICISME I DANMARK

Ramée dyrkede det klassicistiske formsprog, som dukkede op i Paris i perioden omkring 1800. Her skiftede moden fra rokoko til klassicisme, og der skete en renselse af arkitekturens formsprog. Man søgte bevidst efter geometriens rene former. Med opførelsen af Øregaard Museum bragte Ramée således den elegante franske klassicisme til Danmark, som senere – i midten af det 1900-tallet – fik indflydelse på dansk modernisme.

Øregaard Museums hovedbygning er ganske sparsomt dekoreret, og den har – med de klart formede og centralt orienterede bygningskroppe – en meget raffineret rumgeometri og elegante proportioner.

Materialemæssigt fremstår bygningen næsten minimalistisk med sit grønne kobbertag, hvidmalede mure og sortgrønne vinduer.

Ramée understregede bygningens enkelte form ved at tilføje ikke klassiske ornamenter som kontraster, f.eks. rækværket af jern med de gotiske buer, som afskærmer kældergraven rundt om huset.

Øregaard set fra parksiden, forår. Foto: OH