Back to Exhibitions

PETIT – Det lille elegante møbel

4. september 2015 - 18. oktober 2015

Ralph van der Made, Arche. Birkekrydsfinér, Royal Talens soft pastelkridt, kobber. 
Producent Hinnerup Aps, Royal Talens. 

Øregaard Museum dannede rammen om efterårets store præsentation af Snedkernes Efterårsudstilling 2015 med nye værker af Danmarks bedste møbeldesignere og -snedkere. Årets tema Petit tog sit afsæt i museets arkitektur og æstetik, der er skabt i 1806-8 af den franske arkitekt Jacques Ramée.

Petit er småt på den yndefulde måde. Elegant på den klassiske facon og, bedst af alt, raffineret i detaljen. En slikbutik med tre bugnende hylder, hvis du spørger formgivere og producenter. Det er da også den subtile treenighed, der havde grebet SE’s bestyrelse og fået dem til at bede deres medlemmer om at skabe et
petit selvbærende møbel i størrelsen maks. 60 x 60 cm til årets opvisning i nyskabende møbelkunst. I 2015 var møblerne små, men tanker og idéer stadig store – nogle endda dagsordensættende i forsøget på at skubbe vores daglige omgang med teknologi i en sundere retning.

”Rummenes proportioner på Øregaard, der er bygget som en sommerresidens for en velhaverfamilie, er skabt til mennesker, og derfor egner museet sig til mindre og gennemarbejdede møbler, der er petit i både overført og konkret betydning,” fortæller SE-formand Mia Lagerman. ”Petit er det, der er elegant, raffineret og gennemarbejdet i detaljen, og derfor er temaet oplagt for de fleste af vores medlemmer, der har håndværket i centrum, både som formgivere og producenter.”

Det overordnede udstillingstema, petit, blev forstørret af udstillingsarkitekturen, som Norm.Architects stod bag. Spejlpodier i forskellige snit, toner og konstruktioner var det gennemgående element i udstillingen – iscenesat af det naturlige lys, der strømmede ind ad museets vinduer. Spejlpodierne henviste desuden til andre kulturelle temaer som identitet og selviscenesættelse og det, at møblets akkuratesse og håndværk også blev afsløret nedefra – en detalje, som netop danske møbelarkitekter er kendt for at mestre, og som kræver detaljebearbejdelse på topniveau. Snedkernes Efterårsudstilling 2015 var således et spejlende afsæt for foreningens 45 petit samarbejder mellem designer og producent, hvor fordybelse, omhu og faglig stolthed blev krydsbefrugtet i Øregaard Museums hjemlige rammer.

Udstillingen vises efterfølgende i Det danske hus i Paris fra 27. januar til 3. april 2016.

OM SNEDKERNES EFTERÅRSUDSTILLING

SE har som formål at udvikle og een gang årligt at udstille nye og eksperimenterende møbeltyper af høj brugsmæssig, håndværksmæssig og kunstnerisk kvalitet. Sammenslutningen fungerer som laboratorium for nytænkning i fremtidige møbeltyper og koncepter og blev etableret i 1981. Læs mere på se-design-dk >>

Ralph van der Made, Arche.

Birkekrydsfinér, Royal Talens soft pastelkridt, kobber.
Producent Hinnerup Aps, Royal Talens.

En petit stol i intenst ultramarinblåt træ, der mimer den klassicistiske bygnings arkitektur og geometriske former. Arche er CNC-fræset og har i sit runde navn en kontrast til sit eget stringente formsprog. Som en skarptskåret fransk accent til den humane skandinaviske funktionalisme.

Become a member
  • Date: 4. september 2015 - 18. oktober 2015
  • Location:1. og 2. etage
  • Duration:Snedkernes Efterårsudstilling og Norm.Architects